در تمامی کشورهای جهان از مهمترین اهداف دولت ها ایجاد رفاه عمومی به طور عام و گروهای آ سیب پذیر جامعه به طور خاص می باشد لذا دولت ها به منظور دستیابی به اهداف فوق ، علاوه بر پرداختن به امور تأمین اجتماعی ، از یارانه که یکی از ابزارهای تأمین اجتماعی است بهره می گیرند . امور تأمین اجتماعی که شامل بیمه های بازنشستگی ، درمان ، بیکاری و ... است متوجه همه افراد می شود اما امور یارانه ها متوجه افراد با گروه های خاص ، مناطق خاص است که به روش های مختلف پرداخت می گردد که می توان به حمایت از اقشار محروم ، کاهش فاصله طبقاتی ، ایجاد بهبود در توزیع در آمدها ، افزایش رفاه عمومی ، کمک به شرایط ثبات قیمتها از طریق تثبیت قیمت ها اشاره نمود .
در دولت های نفتی و متکی به منابع طبیعی آسان ترین روش یعنی پرداخت یارانه عام را دنبال نموده اند که بعضاً به دلیل واقعی نبودن قیمت کالاهای یارانه ای مشکلات عدیده ای از جمله : عدم تخصیصی کارآمد منابع ، افزایش مصرف ، افزایش اتلاف منابع ، قاچاق و بروز مفاسد اقتصادی و کاهش کارایی را در اقتصاد موجب شده است . یارانه ها با تحریف قیمت ها از یک سو ، مانع تخصیص منابع شده و رشد اقتصادی را کاهش می دهند و از سوی دیگر با ایجاد کسری بودجه و افزایش هزینه های اجتماعی آثار کلان بر اقتصاد ملی بر جای می گذراند .
با توجه به این که در کشور ما سالانه مبلغ زیادی در قالب یارانه پرداخت می گردد و نظام پرداخت یارانه ها در کشور دارای مشکلات بسیاری است بر آن شدیم تا برخی مشکلات نظام فعلی پرداخت یارانه ها را بررسی کنیم .
1 – بالا بودن میزان یارانه ها :
میزان یارانه های پیش بینی سده در قانون بودجه سال 1385 کل کشور ، 449.5 هزار میلیارد بر آورد شده است که حدود 76.5 درصد بودجه عمومی کشور را تشکیل می دهد از این میزان یارانه انرژی با 86.6 درصد بالاترین سهم را داشته و پس از آن کالاهای اساسی و نهاده های کشاورزی به ترتیب 10.3 درصد و 2.3 درصد در رتبه های بعد قرار گرفته اند این امر به نوبه خود موجب از دست رفتن فرصت های مفید ، اتلاف منابع و استفاده نا کارآمد از آنها می شود .
2 – بهره مندی ناعادلانه گروههای در آمدی از یارانه ها :
علی رغم آنکه سالانه بخش قابل توجهی از بودجه سالانه دولت به یارانه ها اختصاص می یابد اما درعمل بسیاری از گروه های مستحق را هدف قرار نداده و اقشار مرفه به دلیل مصرف بیشتر بهره بیشتری از یارانه ها می برند . به عنوان مثال در تراز نامه انرژی سال 1384 کل کشور نشان می دهد که فقیرترین خانواده شهری 0.8 درصد و ثروتمند ترین خانواده شهری 20.6 درصد از یارانه بنزین استفاده نموده اند به گونه ای که یارانه بنزین یک خانواده ثروتمند در کل کشور تقریباً 28 برابر یارانه یک خانواده کم درآمد است .
3 – تشدید مصرف بی رویه :
قیمت پایین کالاهای یارانه ای در سالیان گذشته منجر به پیدایش الگوهای مصرف غیر عقلایی در مورد حامل های انرژی به ویژه بنزین و کالاهای اساسی مانند روغن ، نان ، قند وشکر شده است .
4- افزایش واردات :
پرداخت عام یارانه علاوه بر پیامدهای سوء بر الگوهای مصرف ، تولید ، اشتغال ،منجر به تشدید واردات کالاها نیز شده است . در واقع تقاضای فزاینده ناشی از رشد جمعیت و نیازهای جدید و عدم سرمایه گذاری در زمینه های تولید زیر ساخت ها واشتغال مولد و پایداربر اثر اعمال سیاست پایین نگه داشتن قیمت های این نوع کالاها و پرداخت غیر هدفمند یارانه ها و عدم ایجاد انگیزه تولید در بخش کشاورزی و صنعت سبب شده است تا واردات به عنوان ساده ترین راه حل پاسخگویی به نیازهای مردم ، مورد توجه قرار گیرد .
5 – قاچاق کالاهی یارانه ای :
ارزان بودن قیمت برخی کالاهای یارانه ای نظیر بنزین ودارو سبب تشدید قاچاق به خارج از کشور شده است که بخشی از یارانه به مصرف کنندگان خارجی تعلق می گیرد .
لذا با توجه به موارد بالا می توان نتیجه گرفت که بسیاری ازمشکلات اقتصادی کشور به علت عدم پرداخت صحیح یارانه ها میباشد و راهکار دولت اصلاح سیستم پرداخت یارانه ها به منظور کم کردن مشکلات اقتصادی مردم می باشد متأسفانه بعضی از رسانه ها طرح هدفمند کردن یارانه ها را به معنای حذف یارانه ها اعلام کرده اند که این کار سبب ایجاد موج نگرانی .در جامعه شده است حال آنکه در این شرایط که تمامی اقتصاد دانان طرح هدفمند کردن یارانه ها را نیاز ضروری کشور می دانند باید به این موضوع به عنوان یک امر مهم ملی نگریست وبا اطلاع رسانی منصفانه ابعاد مثبت این طرح را برای مردم بازگو کرده و علاوه بر رفع نگرانی های مردم ، آنان را درجهت تحقق این اهداف بادولت همگام نمود .
رییس جمهور دیشب (پنجشنبه یکم مهر )حوالی ساعت 23:30 درمجمع عمومی سازمان ملل به ایراد سخنرانی پرداخت.
اقای دکتر احمدی نژاد در این سخنرانی مانند سایر سخنرانی های گذشته به دفاع از حقوق مظلومان جهان ومخصوصا در مورد مردم عراق و فلسطین پرداخت .
ایشان سخنان خود را در سه سر فصل مهم ارائه کردند .که سر فصل های ان به قرار زیر است .
1-بررسی حادثه یازده سپتا مبر
2-قضییه سر زمین های اشغالی
3- انرژی هسته ای
در مورد حادثه 11 سپتا مبر 3 نظریه ارائه کردند
الف- یک گروه تروریستی قوی که از همه ی لایه های امنییتی دستگاههای اطلاعاتی امریکا گذشته است . ونظر دولت مردان امریکا بر همین گزینه است
ب-بخش های از بدنه دولت امریکا این حمله را برای نفوذ در منطقه خاور میانه و حمایت ازاسرائیل انجام داده است .(که در همین لحظه نماینده امریکا در سازمان ملل به نشانه ی اعتراض سالن اجلاس را ترک کرد )
ج-یک تیم تروریستی این عمل را انجام داده است ودولت وقت امریکا از ان پشتیبانی کرده است که این نظریه پیروان کمتری دارد .
در مورد سرزمین های اشغالی نیز گفتند رژیم صهیونیستی 60 سال است مردم فلسطین را می کشد و از خانه هایشا ن اواره میکند وبا اعلام قبلی مقامات ارشد فلسطین را ترور میکند ولی جامع جهانی در مورد این رژیم جعلی سکوت کرده است حال انکه مدافعان فلسطین و مخالفان این رژیم با عناوینی همچون تروریست و مخالف یهود تحت فشار قرار می گیرند .
در مورد انرژی هسته ای نیز ایشان خاطر نشان کردند که دارندگان بمب اتم و برخی اعضای دائم شورای امنییت انرژی هسته ای را معادل بمب معرفی و با ایجاد انحصارو فشار بر اژانس ان را از دسترس اکثرییت ملت ها دور کردند
اقای احمدی نژاد در این اجلاس پیشنهاد کردند که سال 2011 به نام *انرژی هسته ای برای همه و سلاح هسته ای برای هیچکس* نامگذاری شود
اقای رییس جمهور یک بار دیگر در این اجلاس بر لغو حق وتو تا کید کردند.
از نکات جالب توجه این اجلاس:
1-پیشنهاد برای تشکیل کمیته ی حقیقت یاب در مورد حادثه 11 سپتامبر تا دیگر کسی تحقیق در مورد این حادثه را ممنوع نکند (مثل هولوکاست)این پیشنهاد برای اولیین بار ارائه شد و بار دیگر یکی دیگر از استراتژی غرب را به چالش کشید.
2-ترک اجلاس توسط برخی از مقامات کشورها درهنگام سخنرانی اقای احمدی نژاد (البته این تازگی ندارد مدعیان دموکراسی بار ها نشان دادند که تحمل حرف مخالف را ندارند )
3-به همراه داشتن کتاب قران کریم و کتاب مقدس و نشان دادن انها به حاضرین وبیان احترام به این کتاب ها
4-به رخ کشیدن عملییات پیچیده دستگیری ریگی توسط اطلاعات ایرا ن وناتوانی امریکا در مقابله با تروریست در افغانستان
رییس جمهور با تاکید بر ظهور امام زمان و همراهی حضرت عیسی و دیگر صالحان با ایشان و با سلام و درود بر حضار در اجلاس به سخنان خود خاتمه داد .
وقايع رخداده در جريان فتنه پس از انتخابات اگرچه هنوز هم براي برخي باورکردني نيست؛ اما دقت در آن نشان ميدهد که اين فتنه در کنار آسيبهاي خود، دستاوردهاي بزرگي را براي نظام و ملت به ارمغان آورده است که ميتوان به اجمال برخي از آنها را يادآور شد:
-1 شناخت چهرههاي نفاق و ليبرال مذهبي
بعضي از کساني که سالها در پستهاي مختلف مسؤوليتهايي داشتند، توانسته بودند با نقاب فريب و نفاق، افکار خود را ترويج دهند، بي آنکه مردم از ماهيت واقعي آنها مطلع شوند اما فتنه اخير، چهره آنها را به خوبي آشکار ساخت. دسته ديگر، گروههاي ليبرال مذهبي بودند که سالها قبل از انقلاب، وارد توده مردم شده و بعد از انقلاب نيز در دولت موقت و دولتهاي بعدي تا دولت نهم رخنه کرده بودند. در اثر فتنه اخير، نقاب از چهره اين افراد هم کشيده شد و ماهيت شوم آنها بر همگان روشن گشت.
-2 خروج منافقان از بدنه دولت
از زمان روي کار آمدن دولت مدعي اصلاحات و ترويج گرايشهاي فکري غربي و نفوذ افراد غربگرا در بدنه دولت، اين بدنه دچار نوعي فساد در بعضي زمينهها شده بود. گرچه نفوذ تفکرات غربگرايانه به اوايل انقلاب و حتي قبل از آن برميگردد؛ اما حرکت منسجم و برنامهريزيشده آنها و تصاحب پستهاي کليدي از اوايل آن دولت شدت بيشتري به خود گرفت (دولت مدعي اصلاحات نيز مولود جريان غربگراي دولت سازندگي است که در آن زمان به اوج خود رسيده بود.) هرچند با رويکارآمدن دولت نهم، حضور اين افراد در پستهاي حکومتي بسيار کمرنگ شد، اما فعاليت آنها در قالب تحليلگر اقتصادي، تئوريسين، منتقد فرهنگي و... ضرباتي را بر پيکره نظام وارد ميکرد؛ تا اينکه در انتخابات دور دهم و آشکارشدن ماهيت سکولاري اين گروه و غرض ورزي آنها در تحليلها، اين عده از بدنه جامعه طرد شدند.
-3 بالارفتن سطح آگاهي مردم و هوشياري آنها نسبت به مسائل پشت پرده
متأسفانه سوء استفاده احزاب و گروههاي معاند با نظام، از وسايل ارتباط جمعي (روزنامههاي زنجيرهاي و...) و مظلومنمايي، سردادن شعارهاي جوانپسند و همچنين پايينبودن سطح آگاهي برخي مردم از گرايشهاي واقعي آنها باعث شده بود که ماهيت شوم اين گروهها در ابهام بماند و چند صباحي، مناصبي را در اختيار داشته باشند. اما خوشبختانه در اثر حوادث مربوط به انتخابات دور دهم رياست جمهوري، مردمي که به دور از بازيهاي سياسي و فقط در راستاي انجام تکليف به اين افراد رأي داده بودند، اينبار امکان شناخت بهتر آنها را به دست آوردند و بالارفتن سطح آگاهي مردم، باعث خلق حماسههاي عظيمي مانند 9 دي و 22 بهمنماه شد.
-4 شناخت شخصيت رهبر بزرگوار انقلاب اسلامي
حوادث تلخ پس از انتخابات و تدابير داهيانه مقام معظم رهبري قبل و بعد از آن موجب شد تا شخصيت برجستهاي که امام خميني(ره) در مورد ايشان فرموده بود: «بين دوستان و متعهدان به اسلام و مباني اسلامي از جمله افراد نادري هستيد که چون خورشيد روشني ميدهيد. (صحيفه نور، ج 20، ص 173)، براي مردم بيشتر شناخته شود. هوشياري، صلابت و قدرت بينظير ايشان در اداره جامعه براي همگان روشن شد و چهره معظمله را به عنوان رهبري فرزانه بيش از پيش براي همگان نمايان ساخت.